Sárvidék

Magyarország számos megyéjében élnek életvitelszerűen és kényszerűen földutak mellett, melyek száma elképesztően magas. Az ország útjainak mindössze 38 százalékát fedi szilárd útburkolat, ez az arány Nyugat-Európában 96 százalék és a különbség ennél is nagyobb a külterületeken. A földutak menti mindennapi problémák egyik jelképes települése a Csongrád megyei Csanytelek, ahol a lakosság harmada él földutak mellett – a Tisza közelében pedig olyan a talaj, hogy esős időben mind járhatatlanná válnak. Itt is, mint sok más hasonló településen, nemhogy a mentő nem ér oda 15 percen belül egy infarktusos beteghez, ennyi idő alatt még egy traktort sem könnyű találni, amely behúzná a beteghez a rohamkocsit.

A tanyavilágok elnéptelenedése, a vidéki elvándorlás és a szegénység terjedése is jellemzi a ”Sárvidéket”. Az Európai Bizottság által kiadott adatok szerint például minden harmadik magyar, azaz 3,3 millió ember él szegénységben, a mélyszegénység pedig 1,2 millió magyart érint, ami egy 9,9 millió lakosú országban elképesztően nagy szám.

Mindezek mellett pedig a vidéki Magyarország komoly problémája az elvándorlás. Az ifjú és középkorú magyarok jelentős hányada már megkezdte a kivándorlás tervezését, hogy elhagyja az országot. Jelenleg több mint 600.000 magyar él külföldön az Európai Unióban.