Borsosék

A nyolc fős Borsos család a Csongrád megyei Csanytelek településen él, életük, problémáik pedig tökéletes tükörképei Kelet-Magyarország problémáinak. A család fő bevételi forrása a gyermekek után járó állami támogatás, amely jelenleg 460 dollár havonta. 

Helyzetük a szegénységi küszöb alatt nem egyedülálló, Magyarországon a lakosság több mint negyede él jelenleg a létminimum alatt és jelentős százaléka él mélyszegénységben, ráadásul az elmúlt években folyamatosan nőttek a regionális különbségek az országban.

Mária és József évekig küzdöttek a hétköznapokban 6 gyermekük nevelésével, emellett pedig a térségre jellemző munkanélküliséggel is. Mindketten sokáig idénymunkákkal próbálták a havi jövedelmet kiegészíteni, amely épp oly rendszertelen volt, mint amennyire kevés bevételt jelentett. Az elmúlt évek problémái viszont felőrölték a kapcsolatukat és múlt év óta Mária már egyedül neveli a gyermekeket, megküzdve az ezzel járó problémákkal is.

A család azonban így is képes arra, hogy igazi közösségként működjön. Bár kénytelenek együtt élni a szegénység okozta korlátokkal, de a kötelék, ami összeköti őket, sokkal erősebb a mindennapi gondoknál.