Pictorial Collective: Decade – könyvbemutató

2021. december 22-én, szerdán, 17.30 órától a Pictorial Collective tagjai – Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám, Végh László –, Csizek Gabriella, a kötet szerkesztője, Mohai-Nagy Orsolya, a kötet grafikai tervezője, illetve Kopin Katalin mutatja be a Pictorial Collective: Decade című fotókönyvet.

Tíz év, egy könyv. Lezárásként és a folytatás első lépéseként, helyzetbe hozva magukat és az eddig megszületett képeiket. A most aktív nyolc tagtól kiválasztott egyéni sorozat, a nyolc tematikus válogatás mindegyikük munkáiból, és a három közösen feldolgozott téma váltogatja egymást a kötetben, bemutatva a közösséget és annak tagjait is.

Az új formanyelvvel készült hosszú távú autonóm képsorozatok, fotóesszék, a privát és közéleti történésekkel kapcsolatos személyes érintettséget is felvállaló szériák, a szociális témák iránti érzékeny, humanista szemléletű fotósorozatok és a kutatás alapú projektek képei együttesen alkotják a Pictorial Collective Virtuális Fotóarchívumát, amelyből a könyv képeit válogattuk.

Az egyéni sorozatok akár ismerősek is lehetnek, a többek által megörökített eseményekről készült fotográfiák is felidézhetőek talán, de a tematikusan összeállított sorozatok képei így még sosem mutatkoztak meg. A válogatás és a szerkesztés nyomán kilépve  komfortzónájukból, sorozatbéli helyükről, más képekkel egy oldalra kerülve kölcsönhatásba lépnek egymással, hogy eddig nem ismert összefüggéseikben is megmutatkozhassanak és a könyv nézőit a jelentések gazdag világába kalauzolják.