Bácsi Róbert László a Capa-nagydíj 2021 ösztöndíjasa

Gratulálunk! Október 21-én a Capa-nagydíj 2021 zsűrije a három ösztöndíjas közé választotta tagunk, Bácsi Róbert László „Elveszett Területek” című pályaművét.

Bácsi Róbert László fotósként régóta foglalkozik az el nem ismert területeken élő emberek sorsával. A Szovjetunió felbomlása után önállósodásnak indult országokat a vezető nagyhatalmak eltérő okokból nem ismerik el.

Transznyisztria egy Moldovától elszakadt keskeny földsávon, a Dnyeszter folyótól keletre fekszik. Függetlenségét erős orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki. A moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába. Önállóságát azonban hivatalosan a mai napig nem ismeri el a világ egyetlen országa sem. A Hegyi-Karabakh túlnyomó részt örmények lakta kaukázusi terület a Szovjetunió széthullásakor mondta ki függetlenségét. Az ezt követő éveket gazdasági válság jellemezte, majd nyílt háború tört ki Azerbajdzsán, és Hegyi-Karabah örmény lakossága között, amelyben harmincöt ezren haltak meg. A két szomszédos ország hivatalosan ma is háborúban áll.
„Úgy gondolom, hogy a Szovjetúnió széthullása, annak körülményei lényegében teljesen feledésbe merültek az elmúlt évek során, ugyanakkor amíg a világ az azóta kialakult újabb konfliktusokkal foglalkozott, ezeken a területeken sok tekintetben megállt az idő. Ez rengeteg tanulsággal, megérteni és dokumentálni való jelenséggel jár. Ezért szeretném ezt a munkát tovább folytatni, hogy legalább részben végigjárhassam azokat a területeket, amelyekre eddig nem volt módom.” – Bácsi Róbert László