Flow / Áramlat kiállítás

Kortárs fotográfiai kiállítás a Pictorial Collective részvételével a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

2015. október 17. és 2016. január 10. között látogatható a Pictorial Collective Flow/Áramlat című fotókiállítása a múzeum Barcsay termében. A kollektívából nyolcan mutatkoznak be most Szentendrén. A tárlat hívószavai a boldogság, az önfeledtség és a tökéletesen átélt élmény. A kiállítás kurátora Kopin Katalin művészettörténész.

Flow/Áramlat című kiállítás a tökéletesen megélt élmény, az egy érzésben, tevékenységben, pillanatban való teljes elmerülés pillanataiba enged betekinteni lenyűgöző képei által, legyen szó egy szakadék felett vékony kötélen való egyensúlyozásról, az ugrás, elrugaszkodás éppen megélt pillanatáról, ráhangolódásról, a magyar tenger egységes életérzéséről vagy egy verseny utáni megnyugvásról, mely akár a megélt élet érzetének szimbólumává is válhat. A flow mint áramlat, sodrás – Csíkszentmihályi Mihály pszichológiai fogalmát követve  az optimális emberi létezést, az élmények pozitív aspektusát jelöli: az örömöt, a kreativitást, az élet teljes felvállalását. A kiállítás olyan alternatív életstratégiákat megvalósító személyekről és csoportokról készült fotóriportokat mutat be, akik hétköznapi élettevékenységeik során átélik a „flow”-t. A fotográfusok az általuk választott csoporttal hosszabb időt eltöltve, a csoport belső dinamikáját, az egyéni emberi sorsokat és a személyes történetüket is megismerve készítették el riportjaikat.

Alkotók és sorozataik:

Ferenczy Dávid Tornyi-domb fotósorozatában a hortobágyi puszta „kirakatokon” túli világát tárja elénk, a pásztorkodás kevésbé látványos és nehezen megragadható oldalát.

Urbán Ádám Heavy Metal című fotósorozata egy olyan szubkultúra tagjait mutatja be, akiknek külső megjelenésük miatt számos előítélettel kell szembenézniük.

Végh László Pakcour – „a mozgás művészete”. Fotói azt az új utcai mozgásformát mutatják be, melynek lényege az akadályok leküzdése, miközben eljutunk célunkig.

Móricz-Sabján Simon Street Workout. Fizikai akadályok leküzdése, határok feszegetése és önmagunk megtalálása ebben a szabadtári mozgásformában.

Mohai Balázs Egyensúly, Pilis, 2014. A saját élményből táplálkozó fotósorozat a sziklák közötti egyensúlyozás mély koncentrációját és a természetben való feloldódás tapasztalatát mutatja be.

Darnay Katalin Szenior úszók. A sport, a verseny koncentrációját, az abban való elmerülést és az életmódváltás nem korhoz kötött lehetőségeit mutatja be.

Pályi Zsófia Balaton, a magyar tenger fotósorozat azt a kelet-európai életérzést jeleníti meg, mely áthatja a magyar tengert, és amely évről évre egyre inkább eltűnőben van.

Bácsi Róbert László „Kövesd a napot!” című fotósorozata azoknak a létminimumból élő szörfösöknek az életéből mutat be egy szeleltet, akiknek a hullámlovaglás már nem csak egy sportot, hanem magát az életvitelt jelenti.